• English
  • Русский
Oktoih Rijeka Crnojevica

Štamparija Crnojevića

Pored toga što je bio sjedište srednjevjekovnih vladara Crne Gore dinastije Crnojevića, Obod je svoje ime u istoriji zapisao i kao mjesto u kojem je nastala prva knjiga na južnoslovenskim prostorima štampana ćirilicom.

Đurađ Crnojević osnovao je čuvenu Obodsku štampariju (Crnojevića štampariju) davne 1493. godine i pod nadzorom jeromonaha Makarija već u prvim danima naredne godine, 4. januara 1494. godine završena je knjiga Oktoih prvoglasnik, samo 38 godina poslije Gutenberga. Pored ove knjige uz pomoć Makarija i njegovih sedam pomoćnika svjetlo dana ugledale su još četiri knjige – Oktoih petoglasnik, Pslatir s posledovanjem, Trebnik i Četvorojevanđelje.

Usljed ratnih dešavanja, odlaskom Đurađa Crnojevića i Makarija u Italiju, Štamparija je prestala sa radom 1496. godine.

Na mjestu nekadašnje štamparije danas postoje samo ostaci djelova temelja i ploča sa natpisom “Ovdje je osnovana Obodska štamparija od koje ostade prva knjiga Oktoih započeta 1493. – završena 4. januara 1494. godine“.

Preporuka

Lokacija

Pogledajte još...

Spomenik Rijeka Crnojevica

Oslobodilački ratovi

Riječki kraj je u različitim periodima crnogorske istorije bio svjedok ali i veoma aktivni učesnik izuzetno značajnih dogadjaja.
Rijecki grad Obod

Riječki grad / Obod

Riječki grad ili Obod danas je cjelina koju čini nekoliko kuća, crkva Svetog Nikole i ostaci onoga što se smatra nekadašnjim temeljem Štamparije Crnojevića.
Pavlova strana

Pavlova strana

Mjesto gdje se Rijeka Crnojevića spaja sa Skadarskim jezerom jedno je od najfotografisanijih djelova ne samo riječkog kraja već i cijele Crne Gore.