• English
  • Русский

Hrana, vino i smještaj

Pored vanvremenih prirodnih ljepota i uživanja za oči, Rijeka Crnojevića probudiće i ostala vaša čula i pojačaće apetite. Ako se odlučite za šetnju po okolini ili vožnju brodom ne propustite da se prepustite uživanju u domaćoj hrani i vinu. Promenada uz samu rijeku koja je nekada bila centar trgovačkih dešavanja u Crnoj Gori danas je mjesto na kojem se nalaze nacionalni restorani i hoteli čija će vas ponuda oduševiti.

Ono što bi svaki posjetilac trebalo da proba kada dodje u Rijeku Crnojevića jesu dimljeni krap i ukljeva. Sve to možete da zalijete domaćim vinom kojeg ovdje ima u izobilju s obzirom na to da se Rijeka nalazi na crnogorskim Putevima vina sa velikim brojem porodičnih vinarija.

Kada je u pitanju hrana, izdvajaju se pomenuti delikatesi – dimljeni krap i dimljena ukljeva. Dobar glas o ova dva proizvoda širi se već godinama unazad, a postoje zapisi da se suva ukljeva još u XIII vijeku izvozila za Italiju. U čast ovog specijaliteta Skadarskog jezera na Virpazaru se svake godine organizuju Dani vina i ukljeve.

Pored uživanja u hrani i vinu, gostima ove varošice na raspolaganju su ekskurzije brodićima kojih na obali uz šetalište ima više nego dovoljno. Posjetioci mogu da biraju izmedju kraćih i dužih tura sa zadržavanjem u bilo kojoj tački Skadarskog jezera.

Za one koji su naklonjeni aktivnijem odmoru, Rijeka Crnojevića sa okolnim mjestima može da se pohvali velikim brojem staza za pješačke ture kao i za bicikliste.

Vaše je samo da rezervišete datum kada želite da posjetite nekadašnji centar Crne Gore.