• English
  • Русский

Priče o Rijeci Crnojevića

Rijeka Crnojevića, nekadašnje sjedište Crne Gore iz doba dinastije Crnojevića danas je bajkovita varošica koja plijeni dodirom sa svojom istorijom. Upoznajte Stari most, Riječki grad, Štampariju Crnojevića i još mnogo toga.

Ušuškana izmedju Podgorice i Cetinja Rijeka Crnojevića je danas destinacija mnogih turista i putnika namjernika koji sami žele da se uvjere u ljepotu ovog kraja.

Stari most Rijeka Crnojevica

Danilov most

Crna Gora može da se pohvali brojnim prirodnim ljepotama i veoma smo ponosni kada čujemo komentare onih koji po prvi put borave pod ovim našim parčetom neba.
Kuca Svetog Petra Cetinjskog

Kuća Svetog Petra Cetinjskog

Na ulazu u Rijeku Crnojevića, odmah iznad Danilovog mosta sa desne strane nalazi se najstarija očuvana kuća (sagradjena u periodu izmedju 1810. i 1815. godine) koja pamti i mnogo slavnije dane ove varošice pored Skadarskog jezera.
Oktoih Rijeka Crnojevica

Štamparija Crnojevića

Pored toga što je bio sjedište srednjevjekovnih vladara Crne Gore Crnojevića, Obod je svoje ime u istoriji zapisao i kao mjesto u kojem je nastala prva knjiga na južnoslovenskim prostorima štampana ćirilicom.
Spomenik Rijeka Crnojevica

Oslobodilački ratovi

Riječki kraj je u različitim periodima crnogorske istorije bio svjedok ali i veoma aktivni učesnik izuzetno značajnih dogadjaja.
Rijecki grad Obod

Riječki grad / Obod

Riječki grad ili Obod danas je cjelina koju čini nekoliko kuća, crkva Svetog Nikole i ostaci onoga što se smatra nekadašnjim temeljem Štamparije Crnojevića.
Pavlova strana

Pavlova strana

Mjesto gdje se Rijeka Crnojevića spaja sa Skadarskim jezerom jedno je od najfotografisanijih djelova ne samo riječkog kraja već i cijele Crne Gore.
Skola Bozo Vukmirovic Rijeka Crnojevica

Osnovna škola

Da Rijeka Crnojevića nije bila središte samo srednjovjekovnog života Crne Gore već i nešto modernijeg perioda govori i činjenica da je jedna od prvih osnovnih škola u zemlji podignuta upravo u nekadašnjem sjedištu države Ivana Crnojevića.
Posta Rijeka Crnojevica

Pošta

Kao jedna od trgovinski i saobraćajno izuzetno značajnih tačaka u nekadašnjoj Crnoj Gori, Rijeka Crnojevića je veoma rano razvila poštanske saradnje sa ostatkom zemlje.