• English
  • Русский
Rijecki grad Obod

Riječki grad / Obod

Riječki grad ili Obod danas je cjelina koju čini nekoliko kuća, crkva Svetog Nikole i ostaci onoga što se smatra nekadašnjim temeljem Štamparije Crnojevića.

Za razliku od današnjeg izdanja, Riječki grad je kroz istoriju imao mnogo značajnije uloge – u periodu od 1475. I 1482. godine Ivan Crnojević je ovo uzvišenje iznad Rijeke Crnojevića izabrao za sjedište svoje države, a kratko vrijeme je Manastir Svetog Nikole bio i sjedište Zetske mitropolije. Manastir je razoren u ratovima sa Turskom imperijom 1692. godine, a na istom mjestu je podignuta crkva Svetog Nikole 1743. godine.

Preporuka

Lokacija

Pogledajte još...

Pavlova strana

Pavlova strana

Mjesto gdje se Rijeka Crnojevića spaja sa Skadarskim jezerom jedno je od najfotografisanijih djelova ne samo riječkog kraja već i cijele Crne Gore.
Skola Bozo Vukmirovic Rijeka Crnojevica

Osnovna škola

Da Rijeka Crnojevića nije bila središte samo srednjovjekovnog života Crne Gore već i nešto modernijeg perioda govori i činjenica da je jedna od prvih osnovnih škola u zemlji podignuta upravo u nekadašnjem sjedištu države Ivana Crnojevića.
Posta Rijeka Crnojevica

Pošta

Kao jedna od trgovinski i saobraćajno izuzetno značajnih tačaka u nekadašnjoj Crnoj Gori, Rijeka Crnojevića je veoma rano razvila poštanske saradnje sa ostatkom zemlje.