• English
  • Русский
Kuca Svetog Petra Cetinjskog

Kuća Svetog Petra Cetinjskog

Na ulazu u Rijeku Crnojevića, odmah iznad Danilovog mosta sa desne strane nalazi se najstarija očuvana kuća (sagradjena u periodu izmedju 1810. i 1815. godine) koja pamti i mnogo slavnije dane ove varošice pored Skadarskog jezera. U pitanju je kuća koja je nekad služila za mirenja zavadjanih bratstava i za molitvu njenih slavnih stanovnika – kuća Svetog Petra Cetinjskog odnosno Vladičina kuća.

Petar Prvi Petrović Njegoš koristio je ovu kuću kao zimovnik jer je priroda Rijeke Crnojevića bila blaža od one cetinjske pa su Petrovići često boravili tu.

Petar Prvi, crnogorski vladar i mitropolit, smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti u istoriji Crne Gore zbog rada na utemeljenju crnogorske države i donošenju prvih pisanih zakona u zemlji.

Preporuka

Lokacija

Pogledajte još...

Oktoih Rijeka Crnojevica

Štamparija Crnojevića

Pored toga što je bio sjedište srednjevjekovnih vladara Crne Gore Crnojevića, Obod je svoje ime u istoriji zapisao i kao mjesto u kojem je nastala prva knjiga na južnoslovenskim prostorima štampana ćirilicom.
Spomenik Rijeka Crnojevica

Oslobodilački ratovi

Riječki kraj je u različitim periodima crnogorske istorije bio svjedok ali i veoma aktivni učesnik izuzetno značajnih dogadjaja.
Rijecki grad Obod

Riječki grad / Obod

Riječki grad ili Obod danas je cjelina koju čini nekoliko kuća, crkva Svetog Nikole i ostaci onoga što se smatra nekadašnjim temeljem Štamparije Crnojevića.